Kläder i fin ordning

Garderobens historiska resa – från kista till walk-in closet

Prydlig ordning i en garderobKläder var något som människan från början använde för att skydda sig mot kyla men som sedan har lett till något som uttrycker vilka vi är och våra personligheter. Och precis som kläderna har blivit mer och mer viktiga för oss har vi även utvecklat platserna där vi förvarat våra plagg genom åren. I början var det kistor som gällde, men efter att man upptäckte hur detta kan skada kläder blev det mer vanligt med att man hängde kläderna på olika platser, vilket ledde till garderobens födelse. Och tack och lov för detta!

Ett krångligt moment när man ska flytta är just hur man ska handskas med sina kläder. Det var från början så människan skapade kistan som förvaring för kläder. Det blev enkelt att frakta dem mellan olika platser. Oftast fick de plats med hela garderoben i en kista, vilket kan ha varit behändigt. Om man i dagens samhälle ska frakta kläder så kan man dock behöva lite mer än endast en kista eftersom vi idag är vana vid att ha alldeles för mycket kläder. Det går att hitta billig frakt för företag om man anlitar en flyttfirma via sitt företag. Det kan vara snabbare och billigare än om man gör det som privatperson. Dessutom ser dessa till att dina kläder behandlas med varsamhet.

En drömversion av walk-in closetNär man väl kom till insikten om att kläder behövde hänga i frisk luft började den riktigt spännande utvecklingen för garderoben. På senare dar skapade företag som IKEA mobila garderober som man kunde flytta runt i hemmet hur man ville. Sedan blev det modernt att man skulle ha ett enskilt rum för kläderna och så föddes vår alla så älskade walk-in closet. Denna har blivit som en av de viktigaste platserna i hemmet för många. Det är där man förvarar alltifrån kläder, skor till smycken och accessoarer. Det är en fröjd att inreda detta rum.

Det finns de som anser att man ska rensa garderoben med jämna mellanrum. Och det är såklart bra om man gör det men ibland får man ångra det man slängt. Till exempel att yuppie-kostymen gör comeback i år, det hade nog inte många räknat med och därför slängt dessa för länge sedan. Om man inte vill slänga så kan man dock försöka sälja i second hand butiker.