String – retro i ny design

Stringmöbeln var femtio- och sextiotalets stora mode men har idag kommit tillbaka och har dessutom utvecklat sitt sortiment. Det första man tänker på när det gäller String är naturligtvis Stringbokhyllan. Den är enkel och funktionell samtidigt som den är smart och luftig. Originalet ritades redan 1949 som ett tävlingsbidrag och hyllan vann första pris. Allmänt populär blev den emellertid inte förrän sex år senare då den fanns i nästan var mans hem. Stringhyllan slog helt plötsligt igenom stort och till och med FN-skrapan i New York inreddes med denna svenskdesignade hylla. Därefter fick hyllan guldmedalj i Milano på Triennalen. Stringhyllan designades av paret Nisse och Kajsa Strinning.

Diskställ som utgångspunkt

Nils Strinning designade redan tidigt, under sina arkitektstudier på KTH i Stockholm, ett diskställ enligt Wikipedia som precis som Stringhyllans gavlar bestod av plastöverdragen ståltråd. Diskstället fick namnet Elfa och tillverkades av Elfa-fabrikerna. Detta var samma fabriker som tillverkar de kända garderobssystemen. Diskstället användes sedan som utgångspunkt för Stringhyllan. Strinning arbetade vidare med design och bildade på femtiotalet företagen String Design AB samt Swedish Design AB. Även hans fru var formgivare och tillsammans designade de många föremål i plast som var ett populärt material under sextio- och sjuttiotalet. Under flera år arbetade Nisse Strinning med Grythyttans möbler och han designade ett flertal modeller. Den mest kända stolen är High-Tech som fortfarande tillverkas.

String Furniture idag

Stringmöbeln började produceras igen 2004 under namnet String Furniture. Vid den tiden levde fortfarande paret Strinning. Ett helt nytt sortiment togs fram. Bland annat designade Nisse Strinning en liten Stringhylla för pocketböcker. String Furniture utvecklade också olika produktgrupper som exempelvis outdoor, badrum och arbetsplats. String-alster betecknas från 2009 som ett konstverk utifrån klassificering som ett alster av brukskonst under upphovsrättslagen. String har återigen blivit en pärla i den skandinaviska designen.