Bisarr möbeldesign

Den faktor som i huvudsak separerar konst från design är att man i det senare fältet måste tänka funktionellt. Syftet med ett konstverk behöver inte vara något annat än att det ska vara vackert, men en design ska också vara användbar. Det finns designers som tänjer på gränserna mellan konst- och designvärlden, men också de landar i de flesta fall i en hybrid där användbarheten trumfar det konstnärliga värdet.

På tal om bisarr möbeldesign, vilket är det enda rummet i ett hem som du vanligtvis inte behöver möblera? Svaret är förstås badrummet (om du inte köper en toalett med akvarium i vill säga, men vi återkommer till det senare). Att ett badrum sällan behöver möbleras i någon större utsträckning betyder dock inte att det inte finns gott om saker som går att förändra i just det rummet. Hos Buildor.se hittar du precis allt som behövs för ett badrum, från handfat till badkar till mindre inredningsdetaljer som krokar, speglar och handdukar. Om du funderar på att göra om i ditt badrum hittar du allt du behöver hos dem.

Toalett med akvarium

Den här designidén kan ha börjat i frågan varför vattnet i toalettens vattenreservoar bara ska ligga där utan att användas? Frågeställaren kom sen på den lysande idén att göra reservoaren i glas och inreda den med ett akvarium. Om man ser det från fiskarnas perspektiv så får de väl i alla fall nytt fräscht vatten jämfört med de flesta akvarielevande fiskarna. Som man uttryckte det i Expressen kan designen kanske också göra det lättare att träna små barn i att gå på toaletten.

Vattensängen

Under en period på 80-talet var vattensängen den absolut hetaste möbeln bland dem som hade råd att skaffa en. Mestadels män. Så här i efterhand framstår det som smått obegripligt. Det är inte bara det att de när allt kommer till kritan är relativt obekväma att sova i. De kräver dessutom enorma mängder skötsel, åtminstone jämfört med en vanlig säng. Vattensängen var ett designkoncept som lät bra på papperet men som i praktiken inte fungerade särskilt väl. Frågan är om inte de som först designade den insåg det relativt tidigt i processen. Sen kom de väl på att de skulle sälja som smör i solsken ändå.

“Sjungande” möbler

Sist ut är ett designgrepp som kanske mest framstår som konstigt baserat på vad vi är vana vid. Plus att termen “sjungande möbler” helt enkelt låter lite rolig. Vad det handlar om är att flera möbeltillverkare står redo att inom en snar framtid lansera en serie möbler utrustade med högtalare, däribland Ikea. Till skillnad från vattensängen, som i efterhand framstår som bisarr, skulle åtminstone inte jag bli förvånad om möbler med högtalare inom några år kommer att vara ett ganska vanligt inslag i svenska hem.