Ge gamla möbler en ny design

Klä om möbler är något som även en glad amatör kan lyckas med. Du kanske har någon gammal soffa hemma som börjar se lite sliten ut eller har inhandlat en möbel billigt på loppis. Oavsett anledning så känns det alltid roligt och fräscht att ge en möbel en ny look.

Att tänka på vid omklädning av möbler

Säg att du till exempel vill klä om en fåtölj, börja då med att fota i alla vinklar. Detta underlättar för att sedan kunna se att varenda spik och skruv har hamnat på rätt ställe, precis som originalet.

Dags att ta bort alla gamla spikar och skruvar och häftstift och liknande som sitter och få bort allt existerande tyg från möbeln. Ta en del i taget och var försiktig, du vill inte skada möbeln och tyget ska vara så helt som möjligt så att du kan använda det som mönster när du klipper ditt nya tyg.

Tänk på att välja rätt sorts stoppning beroende på vilken stil din möbel har. Den kanske redan har en stoppning som är helt okej. Börja sedan fästa tyget. Försök att alltid utgå från tygets mittpunkt och börja framifrån och jobba dig ut mot alla hörn. Det kan vara lite pilligt att få rakt och du kanske måste dra upp tyget och börja om men har du bara har lite tålamod så kommer du lyckas. Var noga med att dubbelkolla mot dina foton så det ser likadant ut.

Användbara verktyg

Du behöver egentligen inte så många verktyg för att få till en ny design. En hammare och en nubb eller häftpistol. En tång och nålar och stift. Beroende på möbel, välj ett tyg som antingen matchar tidsandan eller din egna personliga stil. Tänk på att köpa lite extra tyg så du har gott om marginaler eller kan täcka upp om olyckan är framme.