Kända mönsterformgivare

För dem som älskar att dekorera sitt hem med vackra gardiner, kuddar, lakan, dukar och bonader, är det inte sällan intressant att fördjupa sig i de mest kända mönsterformgivare och mönsterföretag som vi har. Här kommer tips på ett par mycket duktiga mönsterformgivare och företagare genom tiderna. Du känner säkert igen många av mönstren från en och annan kudde som du har sett hemma hos en släkting eller i ett designreportage.

William Morris

William Morris föddes 1834 i England, och han är en av de mest berömda mönsterformgivarna i vår moderna tid. Han designade en hel skatt med mönster som idag är så reproducerade och efterhärmade att de nästan känns som urformen av alla mönster. Han gjorde inte bara textilmönster och papperstapeter, utan var också konstnär och politiker. Han var också en av initiativtagarna till den socialistiska rörelsen i England, och även av Arts and Crafts-rörelsen. Han värderade hantverket väldigt högt, och lade ner stor omsorg på detaljerna i sina mönster. Rytmiken och strukturen i mönstren är också väldigt typisk för hans formgivning.

Josef Frank

Josef Frank föddes 1885 och flyttade sedermera till Sverige där han levde och verkade. Han är uppskattad för sina vackra mönster på tyg som trycks upp än idag, men han var också en stor möbelformgivare, vilket han kanske är mest känd för internationellt. Hans mönster är ofta inspirerade av naturen, med ett för sin tid alldeles särskilt fritt och nytänkande formspråk och mönsterbildning. 2017 kunde man se hans mönster och skissböcker utställda på Arkdes i Stockholm i utställningen “Against Design”.

Marimekko

Marimekko är ett finskt företag som startades 1951 av Armi Ratia, och de är berömda för sina färgstarka tyger med stora tryck och abstrakta former av blommor och andra naturelement. Vanliga färger är vitt, svart, kornblått, ärtgrönt och ceriserosa. Förutom tyg så trycker de sina mönster på porslin, väskor och kläder.

10-gruppen

10-gruppen var en sammanslutning av textilformgivare som tillsammans sålde sina mönstrade produkter under namnet 10-gruppen. De startade upp 1970 och hade länge butik på Götgatan i Stockholm, där de sålde textila produkter som väskor, necessärer och underlägg. I början uppfattades 10-gruppens formgivning som djärv och provocerande. De höll sig inte till konventionen vad gällde hur saker och ting ska se ut, utan skapade spretiga och hoppiga mönster som senare blev mycket uppskattade. Gruppen bestod av Ingela Håkansson-Lamm, Birgitta Hahn, Tom Hedqvist, Carl Johan De Geer, Tage Möller, Inez Svensson, Lotta Hagerman, Gunila Axén, Susanne Grundell, och Britt-Marie Christoffersson. År 2015 såldes företaget till Ikea.