Möbler och design

Sverige är känt internationellt för den svenska möbeldesignen. Med möbeldesign menas att formge och gestalta möbler. Svensk möbeldesign är ofta sammankopplad med enkelhet och stilren design och att det material som ofta används är naturmaterial. Det finns flera olika designers och butiker som säljer möbler som är välkända i flera länder. Med flera kända skolor för möbeldesigners, som Nyckelviken och Malmstensskolan.

Vare sig du går i timmar i designbutiker och letar efter den perfekta byrån, eller köper dina möbler från second hand-butiker som julgåva till välgörenhet, kommer du finna det intressant att läsa om Sveriges roll internationellt när det gäller möbeldesign. I den här artikeln har du chansen att lära dig mer om dessa designers och butiker kopplade till möbler.

IKEA

IKEA är absolut en av de mest kända möbelbutikerna världen över, och kanske det som de flesta kopplar samman med med Sverige. Företaget IKEA grundades av Ingvar Kamprad 1943. Då var det ett postorderföretag med kontor i Älmhult i Småland. I dag är det ett multinationellt möbelföretag med huvudkontor i Leiden i Nederländerna. IKEA säljer möbler till bra priser som du som konsument monterar hemma. Därutöver arbetar IKEA med innovativ, hållbar och klimatsmart design.

Stig Lindberg

Framförallt känt är Stig Lindebergs porslin och mönster och tillverkade keramik- och industridesign. De kända löven på koppar i vitt och grönt är definitivt en skatt att ha hemma i vitrinskåpet! Stig Lindeberg föddes 1916 i Umeå och fick sitt första uppdrag för Stockholms Porslinsfabrik i Gustavsberg när han var 20 år gammal. Att Stig Lindeberg var ett geni är helt klart, och han är fortfarande väldigt känd i dag.

Carl Malmsten

Carl Malmsten är en av de allra mest kända svenska möbeldesignerna genom tiderna, i sällskap med Bruno Mathsson. Carl Malmsten föddes sent 1800-tal och dog på 70-talet. Hans framgång gav honom flera olika medaljer, till exempel Litteris et Artibus år 1926 och Prins Eugen-medaljen år 1945, samt professors namn. “Stadshusstolen” från 1916 är ett av Carl Malmstens mest kända verk. Carl Malmsten har inrett Waldorf Astoria New York, vilket skedde år 1930, samt Rådspresidentens rum i FN-huset i Genève år 1934. Carl Malmsten medverkade till och med vid världsutställningen i New York år 1939. I Sverige har han även inrett bland annat Konserthuset i Stockholm år 1925 och 1923 inredde han delar av Ulrikesdals slott. Många köper än i dag hans möbler, och har du en av hans stolar hemma är de värda mycket pengar.

Bruno Mathsson

Bruno Mathsson föddes tidigt 1900-tal i Värnamo. I Sverige är det väldigt populärt att köpa läderfåtöljer designade av Bruno Mathsson. Mathssons första stol som han designade var stolen Gräshoppan. Han utvecklade en funktionalistisk stil och har designat flera kända byggnader runt om i Sverige. Ett annat arv av designen är även det pris som delas ut i hans ära, Bruno Mathssons pris.