Arne Jacobsen – en av Danmarks största formgivare

Liksom Sverige har Danmark rykte om sig att vara en av de främsta designnationerna i världen, och en person som har bidragit stort till att skapa det ryktet är Arne Jacobsen. Jacobsen var både arkitekt och formgivare, och han är kanske mest känd för sina stolar ”Myran” och ”Sjuan”, liksom för fåtöljerna ”Ägget” och ”Svanen”.

Jacobsen föddes år 1902 i Köpenhamn. Han utbildade sig först till murare och studerade sedan vidare till arkitekt. År 1930 kunde han öppna ett eget arkitektkontor, och detta drev han ända fram till sin död år 1971.

Jacobsen var en av funktionalismens företrädare, något som inte bara speglades i utseendet på hans byggnader, utan också i hans filosofi: Jacobsen ansåg att en byggnads utformning och interiör skulle avgöras utifrån en analys av dess struktur och användningsområde. Det är inte heller konstigt att han själv kom in på möbelformgivning, eftersom det var hans uppfattning att designen av en byggnads inredning borde komplettera byggnadens arkitektur. Således kom det sig att han på 1950-talet började formge egna möbler till sina byggprojekt, något som har gjort honom odödlig inom designvärlden.

Om du själv håller på att starta en firma som ska ägna sig åt möbeldesign eller ett annat hantverk, kan det vara skönt att ha viss ekonomisk trygghet att luta sig tillbaka mot, eftersom det är en osäker bransch med fluktuerande inkomst och många utgifter. Ett bra sätt att se till att man har pengar när man behöver dem i företaget är att skaffa en checkkredit. På det sättet kan man låna precis så mycket pengar som man behöver, när man behöver det. Du kan bland annat kontakta Capcito för att få hjälp med checkkredit.