Lamino – Sveriges mesta möbel?

Många möbler har blivit verkliga designklassiker, som känns lika aktuella idag som de gjorde för årtionden sedan, när de skapades. En av dessa klassiker är utan tvekan fåtöljen Lamino, som skapades år 1956 av Yngve Ekström.

Lamino var resultatet av flera års arbete av Ekström, där han experimenterat och provat sig fram med träslag, konstruktion, former och linjer. Resultatet blev en vilstol med lätt sluttande sits och lutande ryggstöd, enkla linjer, och täckt med fårskinn. På många sätt kan stolen sägas vara kvintessensen av nordisk design: stilren, tidlös, naturnära och i ljusa färger. Denna uppfattning cementerades i och med att Lamino utsågs till århundradets svenska möbel av Sköna hems läsare år 1999. Stolen tillverkas än idag, och har dessutom utkommit i en mindre variant för barnen. Den fick namnet Lamini.

Om du själv är designer, och drömmer om att skapa en möbel som blir lika tidlös och klassisk som Ekströms Lamino, kan det sannolikt vara skönt att slippa tänka på alla administrativa delar av ditt företag, och bara kunna sjunka in i designprocessen. Ett bra sätt att göra det är att sälja fakturor, till exempel via Fakturino. Då behöver du inte oroa dig för att pengarna från dina fakturor kommer in, och du kan helt enkelt koncentrera dig på att skapa Laminos efterföljare, 2000-talets svenska möbel.