Josef Frank

Josef Frank föddes i Österrike och kom under sina år i livet att bli en inflytelserik formgivare och arkitekt. Han kom från en judisk familj där hans mamma arbetade som konstnär och hans far sålde textil. Frank utbildade sig till arkitekt i både Wien och Berlin och kom sedan att göra sin praktik hos den tyska arkitekten och designern Bruno Möhring. Han kom att göra sig ett namn som en lovande arkitekt efter sin praktik men ägnade sig även åt formgivning för bland annat textil och möbler under samma period. Under åren kom Frank att skapa egna inredningar och var delaktig i en rad uppmärksammade utställningar. I 1933 kom Josef Frank att tvingas ifrån Österrike och flyttade då till Stockholm.

Frank-villorna i Falsterbo

Josef Frank och hans fru Anna Sebenius kom under åren att tillbringa mycket tid i Falsterbo, Skåne och speciellt under somrarna. 1924 fick Frank i uppdrag att rita en villa åt sin frus syster Signhild och hennes man Axel Claëson. Denna villa i Falsterbo kom att bli en av totalt fem villor som Josef Frank ritade i Falsterbo och som fortfarande står kvar. Två villor kom upp år 1927, två kom upp år 1934 och ytterligare en kom år 1936. Man brukar referera till dessa villor som de första så kallade Funkishusen i landet. Villa Claëson och Villa Carlsten ligger på Bernt Lüdkes väg 10 samt Fyrvägen 26 medan Villa Seth och Villa Låftman ligger på Fyrvägen 13 och 15. Den sista villan, Villa Wehtje, går att hitta på Rostockervägen 4 och är ett vackert funkishus i vitt som ännu går att beskåda och förundras över.

Josef Franks senare liv

När Josef Frank började närma sig 70 år så ägnade han sig åt akvarellmålningar och det intresset kom att fortsätta fram till hans död 1967. Han ägnade sig bland annat åt denna sysselsättning tillsammans med en gammal elev från hans skola i Wien, den österrikisk målaren Trude Waehner. Frank valde att skänka eller sälja sina målningar och det skulle dröja till 2016 innan hans verk visades upp för allmänheten. Frank hade det gott ställt och behövde knappast en praktiskt hemsida som Lanlistan.se där man kan ta rimliga lån. Istället kunde Frank njuta av livets höst som en hyllad formgivare. I slutet av 50-talet så dog Franks livspartner Anna och han kom istället att leva ihop med hennes kusin Dagmar Grill. Den 8 januari 1967 dog Josef Frank i Stockholm, Sverige.