Carl Malmsten – en svensk klassiker

Carl Malmsten är en av våra mest klassiska svenska formgivare. Han var inredningsarkitekt och möbelarkitekt, och är kanske mest känd för de möbler han skapade i Stockholms stadshus.

Malmsten föddes år 1888 i Stockholm i en högborgerlig familj. Som son i en sådan familj, där fadern var läkare och modern dotter till Grand Hôtels grundare, fick han en grundlig utbildning och tog studentexamen. Han kom dock in på det konstnärliga spåret efter att han drabbades av hälsoproblem under sin värnplikt. Detta gjorde att han tillbringade en period i Egypten, då han kunde ägna sig åt sitt konstnärliga arbete. När han sedermera återvände till Sverige fick han plats som snickarlärling under ett år (mellan 1909 och 1910), och därefter ägnade han fem år åt självstudier, samtidigt som han gjorde praktik på ett arkitektkontor.

Malmsten fick sedan sitt stora genombrott redan år 1916, då han vann förstapris och andrapris i en tävling gällande utformningen av inredning till Stockholms stadshus. Enligt Malmsten själv var dessa de första möbler han någonsin ritade, och ändå har de som sagt blivit några av hans allra mest välkända. Vid ett besök i Stadshuset kan man bland annat se hans möbler i Rådssalen, då han har skapat de stolar som kommunfullmäktiges ledamöter sitter på under deras sammanträden.

Efter detta ställdes Malmstens skapelser ut på bland annat Röhsska Konstslöjdmuseet i Göteborg och Liljevalchs konsthall. Vid utställningen i Göteborg visade Malmsten upp möbler som var utformade för serieproduktion, och detta gjorde att Malmstens möbler blev tillgängliga för ”vanliga människor”. Det handlade dock inte om några stora massor: endast ett fåtal ”nyckelverkstäder” fick tillverka möblerna. Det går fortfarande att köpa Malmstens möbler, men långt ifrån alla hans modeller finns tillgängliga. Några klassiska möbelskapelser av Malmsten är bland annat Samsas, Hemmakvällar, Herrgården, Lata Greven och Jonas Love. Om du älskar klassisk, svensk design såsom Carl Malmstens stolar och möbler, ska du besöka Lyxdesign, en webbutik med inredning. Där hittar du ett brett sortiment av inredning från en mängd svenska och nordiska formgivare.

Malmsten fick självklart även uppdrag att inreda specifika rum och hus efter Stadshuset. Redan 1923, samma år som Stadshuset invigdes, inredde han till exempel det stora vardagsrummet på Ulriksdals slott. År 1925 inredde han vissa delar av Konserthuset, ett bygge som var delvis samtida med Stadshuset, och under de kommande åren fram till 1934 inredde han också delar av Tändstickspalatset i Stockholm, Waldorf Astoria i New York och Rådspresidentens rum i FN-huset i Genève.

Förutom hans möbler och skapelser lämnar Carl Malmsten också ett arv efter sig i form av Carl Malmstensskolan, som numera går under namn Carl Malmsten – Furniture Studies. Skolan grundades av Malmsten själv år 1930, och erbjuder idag utbildningar inom möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.