Studera möbeldesign i Sverige

 

Idag måste man inte ha studerat möbeldesign för att arbeta som möbeldesigner men det underlättar både då man startar eget och då man söker anställning. I Sverige så finns det idag en mängd skolor som erbjuder utbildning i ämnet, mer om några av dem nedan.

Göteborgs universitet

Utbildningen “Konstnärligt kandidatprogram i möbeldesign med inriktning trä” lär eleven att handskas med olika material men med fokus på trä då trä är möbeldesigners vanligaste arbetsmaterial. Utbildningen ger 180 högskolepoäng och är tre år.

Grebbestads folkhögskola

Här finns en kortare utbildning om ett år vilken kallas “Möbelhantverk”. Här inriktar man sig på trä, möbeldesigners vanligaste arbetsmaterial.

Konstfack

En av Sveriges mest kända skolor tillika landets största konst- och designhögskola. Här kan man studera “Inredningsarkitektur & Möbeldesign”, 180 hp, eller “Rumslig gestaltning”, 120 hp.

Beckmans Designhögskola

Här kan man gå utbildningen “Form” som ger en grundläggande kunskap i produkt- och möbelformgivning och inredning. Detta är en utbildning både för den som sedan skall söka sig vidare till högre designutbildningar och den som vill ta ett steg i karriären, kompetensutveckla sig eller ändra inriktning på sitt nuvarande arbete. Huvudämnet är design och som delmoment så läser man bland annat möbeldesign, produktformgivning och materialkunskap. Även ritteknik, ljus och inredning ingår och man har såväl teoretiska som praktiska lektioner. Det går bra att kombinera utbildningen med arbete då den äger rum två kvällar i veckan men man bör också vara beredd att lägga ytterligare tid utöver den schemalagda.

Capellagården

Capellagården erbjuder en utbildning vilken utgår från både elevens personliga förutsättningar och den svenska möbelhantverkstraditionen. Denna utbildning ger eleven en god grund för att studera vidare men denne kan också välja att gå direkt ut i yrkeslivet som möbelhantverkare. Önskar man så kan man delta i ett internationellt utbyte med Redwood Collage i USA eller Toyama Universitetet i Japan.

Malmstens

Belägen på Lidingö vänder sig skolan och utbildningen i möbeldesign (180 hp) till den som vill påverka människors vardag. Här handlar det om kreativt arbete som ska hjälpa till att utveckla och förbättra möbler som människor använder. Trä är det främsta materialet som skolan arbetar med men vikt läggs också vid metall, plast och hållbarhet. Praktiska lektioner varvas med teoretiska och konstnärliga kurser. Eleven kan efter avslutad utbildning välja huruvida det är dags för ett eget företag, att bli anställd eller studera vidare.

Känner man inte för att studera i Sverige så finns det en hel värld som väntar. Några av världens ledande universitet välkomnar svenskar till diverse studier inom design, bland andra:

  • Istituto Europeo di Design i Florens, Italien, eller Madrid och Barcelona, Spanien
  • San Diego Stage University, Kalifornien, USA
  • Swinburn University, Melbourne, Australien
  • University of New South Wales – UNSW – Sydney, Australien; rankas som ett av världens 50 bästa universitet