Sveriges dyraste möbel

 

År 2008 gick en möbel från 1700-talets slut under klubban på Uppsala auktionskammare och den kom att bli den dyraste möbeln som någonsin sålts på en auktion i Stockholm. För 15,2 miljoner kronor så bytte en rokokosekretär skapad av Nils Dahlin ägare.

Nils Dahlin är en av Sveriges främsta möbelsnickare under rokokotiden men han hade en väldigt liten produktion varför priserna på möbler som är till försäljning går upp. Sekretären har en dekor av kinesiska lackpaneler och trädgårdsmotiv i guld. Inspirationen hämtade Dahlin från Paris där kineserier var högsta mode. Möbeln är byggd av flera träslag, blad annat furu, al, plommonträ och valnöt.

Det är endast tre möbler i denna stil som är kända i landet idag; den nämnda privata sekretären, ett skrivbord och ett skåp. De två sistnämnda står idag på Tullgarns slott och beställdes av Drottning Lovisa Ulrika. Huruvida också sekretären beställdes av henne vet man inte idag.

Även förra gången som just denna sekretären såldes, år 1984, så var det Sveriges dyraste möbel – då kostade den 2,4 miljoner. Däremellan så har en Hauptbyrå hunnit att inneha rekordet genom att säljas för drygt 12 miljoner kronor år 1989.