Alvar Aalto, en finländsk gigant

 

Alvar Aalto är känd världen över för sin formgivning och sin arkitektur och hans verk är både eftertraktade och eftersökta. Han gjorde sin personliga tolkning av de mjuka former och böjda linjer som funktionalismen levde efter och han kallade detta organisk funktionalism. Detta genomsyrar allt han gjorde, från klassikern tulpanvasen till möbler och byggnader. Han kom dock också att inrikta sig på modernismen i sitt yrke som arkitekt.

Det internationella genombrottet som arkitekt kom 1923 då han färdigställt biblioteket i Viipuri och efter att han deltagit i New York World Fair år 1935 så kom han att bli en omhuldad och ofta anlitad arkitekt.

För många är det dock Aaltos möbler och inredningsprodukter som kommit att betyda mest. Företaget Artek grundades år 1935 och handlade om just möblerna. Han experimenterade med olika material, främst trä, och fick patent för olika sätt att böja trä. På utställningen MoMA i New York så står Aaltos kända stol Paimio Chair; här står den permanent och den kan sägas vara hans mest kända möbel. Dock är det en artikel som av människor generellt är mer känd och det är Savoyvasen, även kallad Aaltovasen eller tulpanvasen, vilken idag säljs av Ittala.