De idag populära 1950- och 19060-talen

 

Idag är intresset för möbler och föremål från 1950- och 60-talet stort. Människor i allmänhet slänger sig med begrepp som retro och vintage och det är på mode att fynda gammalt och begagnat.

Under 1950-talet så leder utställningen H55 i Helsingborg till att formgivning i Sverige, Danmark och Finland blir hett och begreppet Scandinavian Design lanseras vilket kommer att bli stort i såväl USA som Europa. Några av de möbler och träslag som blir på högsta mode är teak, stringhyllan, fladdermusfåtöljen, stolen Myran och bokhylleväggar. En av de arkitekter som uppmärksammades under H55 var Lena Larsson som presenterade tankar om barnvänliga och praktiska bostäder. Frågan varför de nämnda tre ländernas möbeldesign blir så populär har flera svar men bland annat att man gjorde en konstnärlig kraftsamling och presenterade former med annorlunda stil och en modernistisk estetik. Man var också duktig på marknadsföring.

1960-talet ser såväl utsökta kvalitetsmöbler som slit-och-släng-produkter. Flowerpower-stilen tar vid, hemmen blir bekanta med nyheter som heltäckningsmattan, ryamattan och TV:n. USA leder världen in i amerikansk popkultur och estetiken blir opretentiös.